Част 1 

В живота на всеки човек съм сигурна, че поне веднъж му се е случвало някой да му каже репликата “Просто бъди себе си” и/или сам да си е казвал “Искам просто да бъда себе си” и/или да е казвал на някой друг  “Аз просто съм себе си.” На пръв поглед толкова обикновенна, естествена и нормална реплика е съвсем простичка и ясна. Но наистина ли е така? В 90% от случаите след подобно изречение разговорът спира или има няколко потвърдителни думи и изрази като – “Да, добре”, “Естествено, чудесен съвет”, “Разбирасе” и т.н. Няма продължение, няма задълбочаване, няма конкретика без значение дали тази реплика се използва за съвет, насърчение, стремеж или оправдание. Нека и да се замислим какво разбираме най-често в идеята да бъдем себе си. По-голямата част от нас приемат, че това означава да правят това, което ни идва “отвътре”. А какво всъщност е това, което идва “отвътре”? Това са нашите мисли, емоция, интуиция, чувства, страхове, предрасъдъци, вярвания, желания, стремежи, очаквания, навици, зависимости, ограничения, надежди или нещо друго? Как разпознавате кое от всички тези неща и още много други е това, което ви е дошло “отвътре” и искате да излезне “навън”? И още по важния въпрос – как разбирате, че нещата, които са ви дошли идват от вас самите, от вашето истинско Аз? А не са плод на възпитанието ви, на морални и социални норми, на очакванията към вас … най- общо казано на средата, в която живеете? Как можем да бъдем себе си, когато се определяме предимно по нещата, които изразяваме в света, а дори не сме сигурни какви са те и от къде идват всъщност? Наркоманът усеща с цялото си същество, че има нужда от поредната си доза, това усещане му идва “отвътре” и той има право да бъде себе си … Ако ние разглеждаме идеята да бъдем себе си  повърхностно и наивно, стигайки само до убеждението, че трябва да изразяваме просто това, което ни идва “отвътре” – откъде знаем, че и ние не сме също едни наркомани, само че нашата доза и наркотик са различни!?

 

За да бъда разбрана правилно искам още от сега да кажа много ясно – АЗ ТВЪРДО ВЯРВАМ, ЧЕ ВСЕКИ ЧОВЕК, ЗА ДА ВОДИ УДОВЛЕТВОРИТЕЛЕН ЖИВОТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЕБЕ СИ. И всеки човек трябва да защитава, да се бори за правото си да бъде себе си! Разбирането, че това означава просто да правим това, което ни идва отвътре е само една малка част от истината, която ако остане само тя се превръща в унищожителна заблуда. Това, което искам да кажа е, че за да бъдем себе си трябва да извървим определен път, който започва с разбирането кои сме ние! Сигурно първата мисъл на повечето от вас ще е “Какви са тези глупости – аз знам кой съм.” Наистина ли знаете? Замислете се отново? 

КОЙ СТЕ ВИЕ? Задавали ли сте си въпроса изобщо – Кой съм аз? Ако не сте, моля задайте си го сега, ако сте, задайте си го отново!
КОЙ СЪМ АЗ?  

 

Какъв беше първият ви отговор? Аз съм Мария/Иван/Роза/Калоян. Аз съм адвокат/мениджър/писател/лекар/търговец/маркетинг специалист. Аз съм баща/майка. Аз съм мечтател/реалист/борец/търсач. Аз съм човек. Аз съм чувствителна/грижовна/борбена/завистлива/горда. Аз съм ценна/маловажна. Любимото ми е … Аз съм специална просто, защото съм се родила! Ако сте от хората, които преди са си задавали този въпрос и сте изучавали философски и езотерични науки може да сте си отговорили: Аз съм същество от светлина! Аз съм триединно цяло от дух,душа и тяло. Аз съм божествено създание. Аз съм всичко и нищо. Аз съм прашинка от вечността. Аз съм създател. Аз съм си аз 🙂 Аз съм своето съзнание.
Май всъщност ще се окаже, че отговора на този въпрос не е толкова лесен.

 

НО целта ми с тази статия не е да разискваме такъв екзистенциален въпрос по един философски и отвлечен начин. Искам да разгледаме въпроса по един доста по практичен начин. До този момент само разсъждавахме кои сме ние, нека да се замислим КАК може да разберем кои сме ние? Може би е добре да се огледаме какъв е животът ни. Може би е добре да по съзерцаваме мислите си, емоциите си, желанията си, действията си, реакциите си. Да, наистина това е един много добър начин да опознаем истинското си АЗ. Все пак всички тези неща идват от нас. Всеки чува мислите си, усеща чувствата си, изживява желанията си и осъществява действията си. Може би открихме най-практичния начин, по който можем да разберем кои сме ние! ДА, това е! В науката се прави точно така разбираме какъв е източника, когато изследваме проявленията му. Знаем, че една бактерия е добра, защото има положителни въздействия в червата ни и съдържа определени елементи, които някой е определил, че се отнасят за бактерията.

До тук се справяме много добре. Имаме план за действие:

  1. Осъзнаваме, че е важно да бъдем себе си
  2. Отделяме специално време да разсъждаваме над въпроса “Кой съм аз?”
  3. За да сме сигурни, че сме намерили правилния отговор започваме да наблюдаваме мислите, емоциите, усещанията, интуицията, желанията и реакциите си и така разбираме още повече неща за себе си.

Няма как да подмина и невероятните инструменти, които много прозорливи хора са сътворили, за да ни помагат да опознаваме и да бъдем себе си. Говоря за всички системи, техники и учения за себепознание. Те наистина са от голяма помощ и могат да бъдат изключително подпомагащи инструменти по пътя ни на опознаване на себе си. Но как да разбираме кои са наистина ценни и кои са за нас е една напълно отделна тема, за която ще споделя разсъжденията си в друг момент. 

 

Да ви кажа този 3 степенен план за действие е много добър. Това, което наблюдавам, че много хора изобщо не са чували за него, а много от тези, които са чували реално са само на точка 1. Което е чудесно, защото все пак са тръгнали по пътя! Опознаването на себе си е едно пътешествие, което е доста интересно и продължително и е важно да се отбележи, че е различно за всеки човек. Всеки е необходимо да тръгне по този път ако желае да живее истински, а не просто да съществува. Важно е да се отбележи, че ако тръгнеш на пътешествие и в един момент спреш уж за почивка, но останеш твърде дълго време на това място – ти вече не пътуваш, а просто си сменил мястото си на прибиваване. 

 

Ако пишех тази статия само преди 1 година, моят план за действие щеше да бъде само от тези 3 точки и да ви кажа, пак щях да се чувствам много горда от себе си. Но тогава щях да съм сменила мястото си на пребиваване, да, едно наистина по-красиво и осъзнато място за прибиваване, но вече нямаше да съм пътешественик 🙂 търсач и намирач (един участник в нашия курс написа тази дума и много ми хареса и реших да си я открадна, дано няма нищо против). В последната година добавих още 3 стъпки в плана си и ще ги споделя с вас:

      4. Провери дали мислите, чувствата, усещанията, желанията,  които имаш са твои. Разбери повече за това как и кога се сформират всички те в живота ти. 

      5. Осмели се да изразяваш мислите, емоциите, в които истински вярваш. Наблюдавай и коригирай. Действай спрямо своята вяра и съвест, за да може да провериш кой всъщност си ти.

      6. Само ти, само действайки, само доверявайки се на твоята по висша природа може да опознаеш наистина себе си

 

Сигурно има и още стъпки, но за тях аз не мога да говоря. Тези, които са ги открили и са ги преживели (наблягам на думата преживели) нека те говорят за тях 🙂 Аз искам да споделя с вас този план и ще напиша статия за всяка една стъпка. Вярвам, че той ще ви е полезен дори и само ако ви наведе на някоя полезна мисъл или ви вдъхнови да направите свой собствен план за действие. Стремежа ми е да подкрепя всеки човек, който иска да пътешества независимо на коя точка от плана се намира в момента, да продължи своето пътуване. Правя го и от егоестична гледна точка – не ми се пътува сама 🙂 

 

 Най- важното за мен е да запомните едно –  познанието КОИ СМЕ НИЕ И УМЕНИЕТО ДА СМЕ СЕБЕ СИ не е даденост. То не е нещо естествено. Това може наистина да звучи много странно, но наистина не е. Ако някой ви убеждава, че е естествено да знаете кои сте и как да бъдете себе си, без да положите усилия, без да разсъждавате, без да правите определени действия, без да извървите един дълъг път – ви подвежда. Дори да има добри намерения – той ви подвежда или просто ви казва половината от истината. 

 

ДА СИ СЕБЕ СИ Е НЕЩО, КОЕТО ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС ПОСТИГА ЧРЕЗ УСИЛИЯ, УПОРИТОСТ И ПОСТОЯНСТВО. Може би това е най-трудното предизвикателство в живота ни, но със сигурност е най-важното и ценно нещо, което всеки един от нас може да направи в живота си. 

 

Бъдете смели и тръгнете  на това пътешествие!
Съкровищата, които ще намерите по пътя ще надвишават многократно всички награди и успехи, които сте постигали до момента!

 

Автор: Мария Цветкова

Може би ще харесате също
Меню