„С приемането винаги има надежда – не някаква сляпа емоционална надежда, а просто надеждата в живота. Животът е надежда, животът е оптимизъм.” – 25-ти ген ключ

Има ли смисъл от връзките? Какво означава да имаш истинска връзка? Защо искаме да имаме връзки?

Въпроси, които последните няколко години ме вълнуват повече от всичко останало…  Задавам си ги, защото често се чувствам сама. Често усещам чувството на безсмислие в живота си. Толкова искам да имам връзка с човек, който обичам и който да ме обича. Но не за това искам да пиша – не за този вид връзки ….

Искам да пиша за връзката с човек, който толкова силно изпълва сърцето ти и душата ти, че може да ти вдъхне сили само с една дума, само с един поглед. Как е възможно нещо подобно? Това не става ли само по филмите?! Много е странно, когато нещо подобно ти се случи на теб самия! Не знам от къде да започна – чувствата и мислите ми препускат в мен. Чудя се как да обясня това силно влияние, чудя се как е възможен подобен феномен. Само едно изречение и всичко да се преобърне … И не е от думите, а от човека, който ги казва. Той променя нещата, той обръща съдбата!

Всички искаме прекрасни връзки, всички говорим какво означава да имаме такива взаимоотношения. Толкова лесно виждаме грешките на другите и обвиняваме. Толкова лесно си тръгваме, когато се почувстваме наранени и обидени. Толкова лесно наричаме някой приятел. Толкова лесно приемаме някой да ни нарича приятел! И както повечето неща в нашето общество – ние искаме всичко да става веднага и ако може на много ниска цена! За да се изгради нещо устойчиво се изисква време, изисква внимание, усилие, вяра и много любов и смирение. Трябва да се влагат ресурси, трябва да се отдадеш. За да се разбере, че нещо е истинско и здраво, трябва да има препятствия… И може би най-устойчивите връзки са тези, които са станали такива тихо, спокойно, дори неусетно. Без големи обещания, без драматични развои, без да им се придава излишна важност, някак неусетно … И изведнъж става нещо и проглеждаш! Разбираш, че този човек е до теб от толкова дълги години, че в най-тежките ти и най-щастливите ти моменти той е бил до теб. Виждаш как никога не ти е обещавал нещо и въпреки това той винаги е обърнат към теб. Не говоря за това всеки ден да те държи за ръка, на всяка твоя крачка той да ти се обажда и да те пита как си. Дори може да има периоди, в които изобщо не сте се виждали и чували, но някак си, когато се замислиш – той винаги е бил до теб, когато е бил необходим. Този момент на проглеждане е специален! Ти си си знаеш, че това е твой приятел, но някак си в този момент ОСЪЗНАВАШ, че ти имаш истинска, здрава, пълноценна връзка с един човек! И осъзнаваш какъв е смисълът от връзките! Връзката дори само с един такъв човек е повече от благословия, защото само една негова дума може да те накара да се изправиш, когато си паднал! Защото това е човек, на който вярваш, човек, пред който може да покажеш най-черната и най-светлата си страна и не само можеш – а си ги и показвал! Това е човек, с който можеш просто да се строполиш на дивана в много кисело настроение и да си спокоен. Това е човек, на който можеш да кажеш, че те дразни – а той да се засмее. Това е човек, който като погледнеш виждаш как те гледа с любов. Това е човек, който би те прегърнал дори след като си направил нещо нередно, дори и когато си го наранил. Това е човек, който чувстваш, че дори когато се карате те обича. Това е човек, който като направи нещо, от което те заболи – първата ти мисъл е, че той е имал причина да го направи и то е за твое добро!

Мога да пиша толкова дълго за този човек. За моя човек! Прекрасно е да имаш някой, който обичаш толкова силно, че си готов да приемаш той да поставя себе си на първо място. Представете си каква благословия е ако всички тези неща са взаимни.  Какво щастие е да има човек, който да приемаш и да те приема, който да ти казва в очите, когато грешиш, който да изтрива сълзите ти и да танцува заедно с теб, и ти да си същият този човек за него.

Моля те огледай се в живота си – сигурно има поне един такъв човек в него. Моля те – виж  го! Вгледай се внимателно в хората около теб, защото този човек може да е стоял тихо до теб толкова много години. Може би той никога не е искал да го наричаш своя най-добър приятел, може би никога да не ти е обещавал винаги да е до теб, може дори често да е бил строг  или да е изглеждал незаинтересован, дори може точно в този момент да е далече – и въпреки всичко това, той да е ТВОЯТ ЧОВЕК. Моля те, когато видиш кой е твоят човек – прегърни го, благодари му и се постарай да си достоен за подобно отношение. Тази връзка е повече от богатство – тя е извор на живот!

Не говоря за приказни взаимоотношения, в които никога не е имало болка, обиди, егоизъм, раздели. Говоря за връзки, които са преминавали през всичко това и всеки път са намирали начина, доверието, уважението, вярата и любовта да останат. Не с всеки човек успяваме да направим това и той за нас. Точно за това е толкова ценно да виждаме тази връзка в живота си, за да може да сме съзнателни и благодарни за нея.

Ако осъзнаеш, че нямаш такъв човек в живота си, се замисли – колко пъти си си тръгвал, когато е ставало трудно, колко пъти си обръщал гръб на някой, когато е грешил и ти е искал искрено прошка, колко пъти си избирал твоето удобство пред нуждата на „приятел“, колко пъти си се осмелявал да споделиш истинските си мисли (но тези срамните и черните), колко пъти си оставал безчувствен за болката на другите, когато за теб тези неща не са били  съществени. Колко често искаш първо да получиш, без да си дал нищо! Какво си готов да инвестираш в подобни взаимоотношения? Дали си готов да пренебрегнеш нуждите си, дали си готов да се откажеш от доброто си име в обществото, дали си готов да изгубиш бизнес възможност, дали си готов да не отидеш на онзи купон, дали си готов да преглътнеш егото си, дали си готов да напълниш язовир капка по капка …. Колко струва една такава връзка за теб? Това е сериозен въпрос – колко струва една такава връзка за теб?

Понякога си мисля, че аз не заслужавам „моя човек“, но той е тук. Тук е вече 15 години и той е много умен. И щом все още е до мен, аз вярвам, че го заслужавам. Всеки заслужава всичко, което има! Днес той ми вдъхна живот само с една дума и един поглед. Днес усетих какъв е смисълът от връзките. Днес осъзнах как се създава истинска връзка. Днес повече от всякога осъзнах защо са ни необходими връзките. Дори само за днес, аз съм готова да инвестирам 15 години от живота си в изграждането на тези взаимоотношения и да бъда безкрайно благодарна.

Ще те попитам отново – Колко струва за теб една истинска връзка?

Може би ще харесате също
Меню